Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov, Slovenija, 2018
Stopnja samooskrbe s sadjem 48-odstotna
Prebivalec Slovenije je v letu 2018 porabil za prehrano največ žit (126 kg) in zelenjave (117 kg), porabil pa je tudi 93 kg mesa, 88 kg svežega sadja, 67 kg krompirja, 11 kg jajc, 5 kg riža in 1 kg medu.
Stopnja samooskrbe posebno nizka pri zelenjavi, sadju, krompirju in žitih
Posebno nizke stopnje samooskrbe so v letu 2018 izkazovale bilance zelenjave (39 %), sadja (48 %), krompirja (48 %) in žit (68 %). Stopnje samooskrbe so bile višje v bilancah mesa (81 %) in jajc (96 %).
Stopnja samooskrbe z žiti 68-odstotna
Domača proizvodnja žit je v letu 2018 dosegla skoraj 600.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 880.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe tudi pri žitih sorazmerno nizka, znašala je 68 %. Proizvodnja vsega sadja je v tem letu dosegla nekaj več kot 190.000 ton, domača potrošnja pa 400.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe le 48-odstotna.
Nekoliko nižja potrošnja krompirja in mesa na prebivalca v primerjavi s prejšnjim letom
Prebivalec Slovenije je v letu 2018 porabil za prehrano povprečno tudi 93 kg mesa, 67 kg krompirja, 11 kg jajc, 5 kg riža ter kilogram medu.
Koledarske rastlinske in živalske bilance, Slovenija, 2018
Vira: SURS, KIS |
Več: Avtorske pravice.